Вивчення потенціалу біологічно активних пептидів з антарктичного криля Euphausia superba
- антарктичний гідробіонт,
- антиоксидантна активність,
- гемостаз,
- гідролітичні пептиди,
- ендогенні пептиди
Авторське право (c) 2024 Український антарктичний журнал
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
Анотація
Метою дослідження було одержати з Euphausia superba фракції ендогенних та гідролізних пептидів і дослідити їх антиоксидантний потенціал і вплив на функціонування деяких факторів системи гемостазу. Для отримання фракції ендогенних пептидів застосовували метод поетапного осадження білків перхлоратною кислотою та етиловим спиртом. Задля одержання пептидів з молекулярною масою не вище 5 кДа використовували метод ультрафільтрації. Гідролізні пептиди отримували шляхом ферментативного гідролізу біомаси криля за участі трипсину. Чистоту отриманих пептидних фракцій та молекулярну масу пептидів оцінювали методом електрофорезу за присутності додецилсульфату натрію. Антиоксидантну активність пептидів in vitro оцінювали за результатами загальної антиоксидантної активності, редукуючої здатності та здатності знешкоджувати радикали нітроген (ІІ) оксиду. Здатність пептидів впливати на АДФ-індуковану агрегацію тромбоцитів перевіряли у плазмі, збагаченій на тромбоцити. Для визначення впливу пептидів на амідолітичну активність тромбіну, фермент попередньо інкубували з пептидними фракціями та надалі визначали активність тромбіну, використовуючи хромогенний субстрат S2238. Відповідно до отриманих результатів, як ендогенні, так і гідролізні пептиди виявляли помірну антиоксидантну активність, причому ендогенні пептиди виявляли більш виражені антиоксидантні активності, ніж пептиди, отримані шляхом ферментативного гідролізу. Також було виявлено здатність пептидів з E. superba впливати на деякі фактори системи гемостазу. Так, встановлено інгібування АДФ-індукованої агрегації тромбоцитів гідролітичними пептидами (у 1,76 рази), тоді як ендогенні пептиди, навпаки, викликали агрегацію тромбоцитів у плазмі, збагаченій на тромбоцити. Отримані результати щодо відмінностей в активностях та ефективності пептидів можуть бути наслідком різного амінокислотного складу. З огляду на отримані результати, E. superba може слугувати потенційним джерелом для одержання пептидів з помірними антиоксидантними властивостями та пептидів, здатних впливати на активність ключових факторів системи гемостазу.
Посилання
- Ahmed, I., Asgher, M., Sher, F., Hussain, S. M., Nazish, N., Joshi, N., Sharma, A., Parra-Saldívar, R., Bilal, M., & Iqbal, H. M. N. (2022). Exploring marine as a rich source of bioactive peptides: challenges and opportunities from marine pharmacology. Marine Drugs, 20(3), 208. https://doi.org/10.3390/md20030208
- Akbarian, M., Khani, A., Eghbalpour, S., & Uversky, V. N. (2022). Bioactive peptides: synthesis, sources, applications, and proposed mechanisms of action. International Journal of Molecular Sciences, 23(3), 1445. https://doi.org/10.3390/ijms23031445
- Blunt, J. W., Copp, B. R., Keyzers, R. A., Munro, M. H. G., & Prinsep, M. R. (2017). Marine natural products. Natural Product Reports, 34, 235–294. https://doi.org/10.1039/C6NP00124F
- Cappello, E., & Nieri, P. (2021). From life in the sea to the clinic: the marine drugs approved and under clinical trial. Life, 11(12), 1390. https://doi.org/10.3390/life11121390
- Cargnelutti, M. T., Marques, A. F., Esser, D., Monteiro, R. Q., Kassack, M. U., & Lima, L. M. T. R. (2012). Allosteric activation of human α-thrombin through exosite 2 by suramin analogs. Archives of Biochemistry and Biophysics, 520(1), 36–41. https://doi.org/10.1016/j.abb.2012.02.001
- Carson, M. A., & Clarke, S. A. (2018). Bioactive compounds from marine organisms: potential for bone growth and healing. Marine Drugs, 16(9), 340. https://doi.org/10.3390/md16090340
- Chen, Y.-C., Tou, J. C., & Jaczynski, J. (2009). Amino acid and mineral composition of protein and other components and their recovery yields from whole Antarctic krill (Euphausia superba) using isoelectric solubilization/precipitation. Journal of Food Science, 74(2), H31–H39. https://doi.org/10.1111/j.1750-3841.2008.01026.x
- Chiang, H.-S., Yang, R.-S., & Huang, T.-F. (1995). The Arg-Gly-Asp-containing peptide, rhodostomin, inhibits in vitro cell adhesion to extracellular matrices and platelet aggregation caused by saos-2 human osteosarcoma cells. British Journal of Cancer, 71(2), 265–270. https://doi.org/10.1038/bjc.1995.54
- Corrochano, A. R., Cal, R., Kennedy K., Wall, A., Murphy, N., Trajkovic, S., O’Callaghan, S., Adelfio, A.,& Khaldi, N. (2021). Characterising the efficacy and bioavailability of bioactive peptides identified for attenuating muscle atrophy within a Vicia faba-derived functional ingredient. Current Research in Food Science, 4, 224–232. https://doi.org/10.1016/j.crfs.2021.03.008
- Cruz-Casas, D. E., Aguilar, C. N., Ascacio-Valdés, J. A., Rodríguez-Herrera, R., Chávez-González, M. L., & Flores-Gallegos, A. C. (2021). Enzymatic hydrolysis and microbial fermentation: the most favorable biotechnological methods for the release of bioactive peptides. Food Chemistry: Molecular Sciences, 3, 100047. https://doi.org/10.1016/j.fochms.2021.100047
- Daskaya-Dikmen, C., Yucetepe, A., Karbancioglu-Guler, F., Daskaya, H., & Ozcelik, B. (2017). Angiotensin-I-converting enzyme (ACE)-inhibitory peptides from plants. Nutrients, 9(4), 316. https://doi.org/10.3390/nu9040316
- Fu, W., Chen, J., Cai, Y., Lei, Y., Chen, L., Pei, L., Zhou, D., Liang, X., & Ruan, J. (2010). Antioxidant, free radical scavenging, anti-inflammatory and hepatoprotective potential of the extract from Parathelypteris nipponica (Franch. et Sav.) Ching. Journal of Ethnopharmacology, 130(3), 521–528. https://doi.org//10.1016/j.jep.2010.05.039
- Fujii, J., Homma, T., & Osaki, T. (2022). Superoxide radicals in the execution of cell death. Antioxidants, 11(3), 501. https://doi.org/10.3390/antiox11030501
- Halenova, T., Raksha, N., Savchuk, O., Ostapchenko, L., Prylutskyy, Yu., Ritter, U., & Scharff, P. (2020). Evaluation of the biocompatibility of water-soluble pristine C60 fullerenes in rabbit. BioNanoScience, 10(3), 721–30. https://doi.org/10.1007/s12668-020-00762-w
- Halliwell, B. (2007). Biochemistry of oxidative stress. Biochemical Society Transactions, 35(5), 1147–1150. https://doi.org/10.1042/bst0351147
- Jo, C., Khan, F. F., Khan, M. I., & Iqbal, J. (2016). Marine bioactive peptides: Types, structures, and physiological functions. Food Reviews International, 33(1), 44–61. https://doi.org/10.1080/87559129.2015.1137311
- Khatri, M., Naughton, R. J., Clifford, T., Harper, L. D., & Corr, L. (2021). The effects of collagen peptide supplementation on body composition, collagen synthesis, and recovery from joint injury and exercise: a systematic review. Amino Acids, 53(10), 1493–1506. https://doi.org/10.1007/s00726-021-03072-x
- Li, Y., Peng, Z., Tan, L., Zhu, Y., Zhao, C., Zeng, Q.-H., Liu, G., Wang, J. J., & Zhao, Y. (2022). Structural and functional properties of soluble Antarctic krill proteins covalently modified by rutin. Food Chemistry, 379, 132159. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2022.132159
- Li, Y., Zeng, Q.-H., Liu, G., Chen, X., Zhu, Y., Liu, H., Zhao Y., & Wang, J. J. (2020). Food-grade emulsions stabilized by marine Antarctic krill (Euphausia superba) proteins with long-term physico-chemical stability. LWT, 128, 109492. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2020.109492
- Martemucci, G., Costagliola, C., Mariano, M., D’andrea, L., Napolitano, P., & D’Alessandro, A. G. (2022). Free radical properties, source and targets, antioxidant consumption and health. Oxygen, 2(2), 48–78. https://doi.org/10.3390/oxygen2020006
- Moon, J.-K., & Shibamoto, T. (2009). Antioxidant assays for plant and food components. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 57(5), 1655–1666. https://doi.org/10.1021/jf803537k
- Newman, D. J., & Cragg, G. M. (2020). Natural products as sources of new drugs over the nearly four decades from 01/1981 to 09/2019. Journal of Natural Products, 83(3), 770–803. https://doi.org/10.1021/acs.jnatprod.9b01285
- Nikolajchik, V., Moin, V., & Kirkovskij, V. (1991). A method for the identification of median molecules. Laboratornoe delo, 10, 13–8. (In Russian)
- Rengasamy, K. R. R., Khan, H., Ahmad, I., Lobine, D., Mahomoodally, F., Suroowan, S., Hassan, S. T. S., Xu, S., Patel, S., Daglia, M., Nabavi, S. M., & Pandian, S. K. (2019). Bioactive peptides and proteins as alternative antiplatelet drugs. Medicinal Research Reviews, 39(6), 2153–2171. https://doi.org/10.1002/med.21579
- Romano, G., Almeida, M., Coelho, V. A., Cutignano, A., Gonçalves, L. G., Hansen, E., Khnykin, D., Mass, T., Ramšak, A., Rocha, M. S., Silva, T. H., Sugni, M., Ballarin, L., & Genevière, A. M. (2022). Biomaterials and bioactive natural products from marine invertebrates: from basic research to innovative applications. Marine Drugs, 20(4), 219. https://doi.org/10.3390/md20040219
- Royer, M., Diouf, P. N., & Stevanovic, T. (2011). Polyphenol contents and radical scavenging capacities of red maple (Acer rubrum L.) extracts. Food and Chemical Toxicology, 49(9), 2180–2188. https://doi.org/10.1016/j.fct.2011.06.003
- Sayin, V. I., Ibrahim, M. X., Larsson, E., Nilsson, J. A., Lindahl, P., & Bergo, M. O. (2014). Antioxidants accelerate lung cancer progression in mice. Science Translational Medicine, 6(221), 221ra15. https://doi.org/10.1126/scitranslmed.3007653
- Wang, Y.-Z., Zhao, Y.-Q., Wang, Y.-M., Zhao, W.-H., Wang, P., Chi, C.-F., & Wang, B. (2021). Antioxidant peptides from Antarctic Krill (Euphausia superba) hydrolysate: preparation, identification and cytoprotection on H2O2-induced oxidative stress. Journal of Functional Foods, 86, 104701. https://doi.org/10.1016/j.jff.2021.104701
- Wendelboe, A. M., & Raskob, G. E. (2016). Global burden of thrombosis: epidemiologic aspects. Circulation Research, 118(9), 1340–1347. https://doi.org/10.1161/CIRCRESAHA.115.306841
- Xu, N., Chen, G., & Liu, H. (2017). Antioxidative categorization of twenty amino acids based on experimental evaluation. Molecules, 22(12), 2066. https://doi.org/10.3390/molecules22122066
- Zhang, S. Y., Zhao, G.-X., Suo, S.-K., Wang, Y.-M., Chi, C.-F., & Wang, B. (2021). Purification, identification, activity evaluation, and stability of antioxidant peptides from alcalase hydrolysate of Antarctic krill (Euphausia superba) proteins. Marine Drugs, 19(6), 347. https://doi.org/10.3390/md19060347
- Zhang, T., Jiang, B., Miao, M., Mu, W., & Li, Y. (2012). Combined effects of high-pressure and enzymatic treatments on the hydrolysis of chickpea protein isolates and antioxidant activity of the hydrolysates. Food Chemistry, 135(3), 904–912. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2012.05.097
- Zou, T.-B., He, T.-P., Li, H.-B., Tang, H.-W., & Xia, E.-Q. (2016). The structure-activity relationship of the antioxidant peptides from natural proteins. Molecules, 21(1), 72. https://doi.org/10.3390/molecules21010072