Український антарктичний журнал

№ 15 (2016): Український антарктичний журнал
Articles

Вплив низькомолекулярних фрагментів колагену, одержаних з луски риб антарктичного регіону, на розвиток ожиріння

О. Ю. Нагірняк
Навчально-науковий центр «Інститут біології та медицини» Київського національного університету імені Тараса Шевченка, вул. Володимирська, 64/13, Київ 01601, Україна
Н. Г. Ракша
Навчально-науковий центр «Інститут біології та медицини» Київського національного університету імені Тараса Шевченка, вул. Володимирська, 64/13, Київ 01601, Україна
О. М. Савчук
Навчально-науковий центр «Інститут біології та медицини» Київського національного університету імені Тараса Шевченка, вул. Володимирська, 64/13, Київ 01601, Україна
Л. І. Остапченко
Навчально-науковий центр «Інститут біології та медицини» Київського національного університету імені Тараса Шевченка, вул. Володимирська, 64/13, Київ 01601, Україна
Опубліковано December 30, 2016
Як цитувати
Нагірняк, О. Ю., Ракша, Н. Г., Савчук, О. М., & Остапченко, Л. І. (2016). Вплив низькомолекулярних фрагментів колагену, одержаних з луски риб антарктичного регіону, на розвиток ожиріння. Український антарктичний журнал, (15), 161-169. https://doi.org/10.33275/1727-7485.15.2016.101

Анотація

В результаті проведених досліджень було оптимізовано метод екстракції колагену з луски риб Ан­тарктичного регіону. Це дозволило скоротити час його одержання до трьох днів, що не вплинуло на кінцевий вихід продукту. Результати диск електрофорезу в поліакриламідному гелі за присутності додецилсульфату на­трію свідчать про чистоту екстрагованого колагену та його належність до колагенів першого типу. В ході по­дальших досліджень було підібрано умови для ферментативного гідролізу колагену та одержано фракцію низь­комолекулярних фрагментів з молекулярною масою від 2 до 26 кДа. Було досліджено вплив даних фрагментів на розвиток ожиріння на моделі висококалорійної дієти у щурів. Відповідно до одержаних результатів, фраг­менти колагену, одержані з луски риб Антарктичного регіону, за їх перорального введення обумовлювали менш виражене збільшення маси тіла експериментальних тварин у порівнянні з щурами, що перебували на високока­лорійній дієті. Так, приріст маси тіла щурів на 10-й тиждень експерименту становив 132% від початкового по­казника, що є на 22% більшим за значення контролю та на 28% меншим, ніж аналогічний показник для тварин, що споживали висококалорійну їжу. Група щурів, яка отримувала розчин фрагментів колагену, одержаних з луски риб Антарктичного регіону, з’їдала за добу менше корму як у порівнянні з групою тварин, що перебува­ли на висококалорійній дієті, так і в порівнянні з контрольними щурами, що опосередковано свідчить про здатність фрагментів колагену впливати на відчуття насичення.

Посилання

  1. Brown, W., Bays, G. (2014). JCL Roundtable: Clinical management of individuals with obesity. Journal of Clinical Lipidology, 8, 237-248.
  2. Gómez Guillén, M. C., Giménez, B., López-Caballero, M. E. et al. (2011). Functional and bioactive properties of collagen and gelatin from alternative sources: A review. Food Hydrocolloids, 25, 1813-1827.
  3. Grienke, U., Silke, J., Tasdemir, D. (2014). Bioactive compounds from marine mussels and their effects on human-health. Food Chemistry, 142, 15(155), 48-60.
  4. Kaewdang, O., Benjakul, S., Kaewmanee, T. et al. (2014). Characteristics of collagens from the swim bladders of yellowfin tuna (Thunnus albacares). Food Chemistry, 15(155), 264-270.
  5. Kimura, S., Ohno, Y., Miyauchi, Y. et al. (1987). Fish Skin Type I Collagen: Wide Distribution of an a3 Subunit in Teleosts. Comparative Biochemistry and Physiology, 88B(1), 27-34.
  6. Laemmli, K. (1970). Cleavage of structural proteins during the assembly of the head of bacteriophage T4. Nature, 227(1), 680-685.
  7. Moran, T. H. (2000). Cholecystokinin and satiety: current perspectives. Nutrition, 16(10), 858-865.
  8. Ngo, D.-H., Vo, T.-S., Ngo, D.-N. et al. (2012). Biological activities and potential health benefits of bioactive peptides derived from marine organisms. International Journal of Biological Macromolecules, 51, 378-383.
  9. Novelli, E., Diniz, Y., Galhardi, C. (2007). Antropometrical parameters and markers of obesity in rats. Laboratory animals, 41, 111-119.
  10. Reaven, G. M. (2008). Insulin resistance: the link between obesity and cardiovascular disease. Endocrinol Metab Clin North Am, 37, 581-601.
  11. Seale, P., Lazar, M. (2009). Brown Fat in Humans: Turning up the Heat on Obesity. Diabetes, 58(7), 1482-1484.
  12. Senevirathne, M., Kim, S. K. (2012). Utilization of seafood processing by-products: Medicinal applications. Advances in Food and Nutrition Research, 65, 495-512.
  13. Shen, X., Tang, Q., Huang, J. et al. (2010). Vitamin E regulates adipocytokine expression in a rat model of dietary-induced obesity. Experimental Biology and Medicine, 235, 47-51.
  14. Shoulders, M. D., Raines, R. T. (2009). Collagen structure and stability. Annual Review of Biochemistry, 78, 929-958.
  15. Takahashi, K. (2004). Translational medicine in fish-derived peptides: from fish endocrinology to human physiology and diseases. Endocr J., 51, 1-17.
  16. Wang, H., Fu, Z., Han, C. (2014). The Potential Applications of Marine Bioactives Against Diabetes and Obesity. American Journal of Marine Science, 2(1), 1-8.
  17. World Health Organization. Obesity and overweight. World Health Organization. WHO Fact sheet. 2015. http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs311/en/ .
  18. Zhang, F., Wang, A., Li, Z. et al. (2011). Preparation and Characterization of Collagen from Freshwater Fish Scales. Food and Nutrition Sciences, 2, 818-823.